Kasko, kullanıcının isteği üzerine sigortalanan bir sigorta türüdür. Genel olarak, bir kasko poliçesi aşağıdaki durumlarda kayıpları karşılamakla yükümlüdür.
- Herhangi bir trafik kazasından kaynaklanan hasarlar
- Aracın yanması
- Aracın çalınması
- Doğal afetlerde aracın zarar görmesi
Kasko poliçesi yaptırmak isteyen araç sahipleri çeşitli ek teminatlar ile çeşitli risk gruplarına karşı aracın teminatını genişletebilirler. Kasko sigortası, zorunlu trafik sigortasından önemli oranda farklılıklar içerir. Zorunlu trafik sigortası, kaza anında karşı tarafın hasarını karşılarken kasko, kendi aracınızın hasarını karşılar. Kasko sigortasının teminatı, sigortalının beklentileri doğrultusunda şekillenir ve teminatlar belirlenir.
Hava durumu haberlerinde dolu ikazı yapıldığında her araç sahibini aracın zarar görmesi kapsamında tedbirler alma telaşı sarar. Bu durumda aracında kasko bulunan sürücüler, kaskonun dolu teminatına sahip olup olmadığı konusunda çeşitli araştırmalar yapmaya başlar.
Zorunlu trafik sigortaları doludan kaynaklı hasarları karşılamaz. Fakat kasko poliçesinde talep etmeniz durumunda poliçenizi dolu hasarını karşılayacak şekilde kestirebilirsiniz.
Kasko Dolu Hasarı
Dolu hasarı için sigorta kapsamı, poliçeye dolu sigortasının dahil olup olmamasına bağlıdır. Poliçenin ilgili maddesi dolu sigortası içermediği takdirde, doludan kaynaklanan hasarlar sigorta şirketi tarafından karşılanmayacaktır. Bu nedenle bölgenizde sık sık dolu sorunu yaşıyorsanız bu sigorta poliçesinin kapsamına dikkat etmelisiniz. Bu sayede kötü hava koşullarına karşı da gerekli önlemleri almış olursunuz.
2017’den önce hasar belgelerinin sigorta şirketi tarafından belirlenen 4 iş günü içerisinde teslim edilmesi gerekiyordu. Ancak 2017 yılından sonra uygulamada yapılan değişikliklerle araç hasar dosya oluşturma süresi 2 yıla çıkarılmıştır. Bu sayede aracın doludan zarar görmesi durumunda 2 yıl içerisinde sigorta şirketine başvurabilirsiniz.
Kasko Dolu Hasarını Öder Mi?
Kasko şirketleri, doludan kaynaklı hasar da dâhil olmak üzere birçok durumda araçta oluşan hasarı karşılar. Fakat belli durumlarda ister zorunlu trafik sigortası olsun, ister kasko olsun devre dışı kalabilir. Bu durumların oluşması halinde aracınızda oluşan hasar bedeli karşılanmaz.
- Araç sürücüsünün uyuşturucu madde kullanmış olarak kazaya karışması durumunda,
- Sürücü, Trafik Kanunu’nda belirtilen alkol sınırı aşmış olarak kazaya karışırsa,
- Savaş, iç isyan ve ayaklanma durumlarında,
- Aracın kazaya karışması durumunda sürücü ehliyetsiz bir kişi ise.
- Aracın bakımının yapılmamasından dolayı oluşan arıza ve hasar durumunda,
- Aracın bakımının yapılmamasından dolayı oluşan paslanma, çürüme gibi hasar sorunlarında,
- Aracın lastiğinin patlaması, herhangi bir kazaya dayanmayan mekanik ya da elektronik arıza durumunda,
- Aracın kaza ya da arıza sonrası çekilmesi esnasında oluşan kazalarda,
- Araca sigortalı ya da sigortalının azmettirmesi nedeniyle zarar verilmesi halinde,
- Araç, tescil belgesinde belirlenen azami taşıma sınırının üzerinde yolcu ya da yük taşımasından kaynaklı meydana gelen kazalarda oluşan hasar bedeli sigortalıya ödenmez.
Dolu Hasarını Kasko Karşılar Mı?
Kasko poliçesine, bulunulan coğrafyanın toplum yapısı, hava şartları ya da benzeri durumlar göz önünde bulundurularak belli teminatlar eklenebilir.
- Bulunulan coğrafyada sık sık dolu durumu söz konusu ise poliçeye dolu teminatı,
- Kasko, sadece poliçenin kesildiği ülkede geçerlidir. Aracınızı yurtdışında da kullanıyorsanız yurtdışı teminatı,
- Terör eylemleri ve bu eylemlere müdahale esnasında kolluk güçleri tarafından araca zarar verilmesi durumunda terör teminatı,
- Deprem ya da çeşitli doğal afetler nedeniyle aracın zarar görme ihtimaline karşı deprem teminatı,
- Aracın anahtarının kaybolma ihtimaline karşı anahtar kaybı teminatı,
- Kaza sonucunda sakatlanma ve ölüm olaylarına karşı tazminat ödenme durumlarına karşı ferdi kaza teminatı,
- Kazada hayvanlara zarar verilme ihtimaline karşı hayvan güvence teminatı, kasko sigorta poliçelerine eklenebilir.