Boya aracın pas önleyici korumasının önemli bir parçası olup düzenli olarak kontrol edilmelidir. Boya hasarının en yaygın türleri taş parçacıkları, çizikler ve örneğin tekerlek çamurluklarının kenarlarında, kapılarda ve tamponlardaki izlerdir. Pasın yayılmasını önlemek için, hasar görmüş kaporta hemen onarılmalıdır. Boya olmaksızın hava ile temasta bulunan metal yüzeylerde paslanma işlemi hızlıca başlar ve hava ile temas eden yüzey hızlıca havadan izole edilmezse pas hava ile temas etmeyen diğer yüzeylere de yayılmaya başlar.
Aracınızı uzun yıllar kullanmayı planlıyorsanız, oluşan paslanmayı nasıl düzelteceğinizi bilmek iyi bir fikirdir. Pas, metalin başlıca düşmanıdır, ancak birkaç basit adımla oluşan pastan kurtulmak mümkündür. Eğer onarılmazsa, pas daha da kötüleşir ve çevresel koşullara bağlı olarak bu bozulma çok hızlı bir şekilde gerçekleşebilir.
Genellikle, küçük yüzeylerde ki paslanmayı yapacağınız bir çalışmayla çözebilirsiniz. Ancak pas probleminiz daha ciddiyse, bir uzmana danışmanız gerekebilir. Bazen oluşan paslanma, gövde panelinin değiştirilmesi gerekecek kadar kötü olabilir.
Aracınızın paslanan bölgelerini onarmış olsanız da zaman içinde tekrar aynı ya da farklı bölgelerden paslanması muhtemeldir. Gelecekteki olası bir paslanmayı bir nebze olsun azaltabilmek için pasın neden oluştuğunu bilmek önemlidir. Çünkü sebebini bildiğiniz takdirde aracınızı elinizden geldiği kadar bu faktörlerden korumaya çalışırsınız.
Pas nasıl oluşur?
Arabanızın gövdesinin çoğu çelikten yapılmıştır. Çelik üretiminde kullanılan birkaç metal olsa da, demir en önemli olanıdır. Çelik gövde panellerindeki demir, suya maruz kaldığında oksitlenmeye başlar. Burada oluşan demir oksitlenmesi de pas olarak bilinir. Yavaş yavaş demir, aracınızın gövde panellerinin bütünlüğüne zarar vererek demir okside dönüşür. Arabalardaki paslanma işlemini hızlandıran veya yavaşlatan birkaç faktör vardır.
Araçlarda Paslanmayı Hızlandıran ve Yavaşlatan Faktörler Nelerdir?
İşte bu faktörleri şu şekilde sıralayabiliriz:
- Aracınız üzerinde durgun su paslanmaya neden olduğundan bunun önüne geçmek için araç kullanılmadığı zamanlarda araç brandayla örtülebilir.
- Su tutmaz kimyasallarla araçta şeffaf katlar oluşturarak pas oluşumu geciktirebilir.
- Boyadaki çizikler çelik panelleri açığa çıkararak paslanma olasılığını arttırır. Bu yüzden çizikler onarılarak bunun önüne geçilebilir.
- Yol tuzu paslanma sürecini hızlandırabilir.Kişiler, sürekli yol tuzuna maruz kalan araçlarını periyodik olarak yıkamalıdır.
- Bir aracın suya maruz kalmasını en aza indirgemek paslanmayı yavaşlatabilir. Kullanılmadığı zamanlarda mümkün olduğu kadar suya maruz kalmayacak yerlere park edilmeli ya da muhafaza edilmelidir.
- Isı bazen çeliğin paslanmasını hızlandırabilir. Bu nedenle gerekli önlemlerin alınması gerekir.