RSBoyasizOnarim-Yazilar
Menü

Araç Kaportası Nedir?

Anasayfa » Bilgi Bankası » Araç Kaportası Nedir?

Araçların dış bölgesini kaplayan saç bölümüne kaporta denir. Kaporta, araç içerisinde bulunan parçaların üzerini koruma görevine sahiptir. Koruma görevi sayesinde yaşanabilecek kaza veya tehlikeler sonucunda ortaya çıkan araç masraflarında ekonomik durumunuza yardımcı olacaktır.

Kaporta bölümü; araç tavanı, aracın ön kısmında bulunan yan çamurlukları, ön ve arka kaputları kapsamaktadır. Bunlara ek olarak kaporta, araçlarda kozmetik ve estetik olarak dış görünüşte önemli bir rol sahibidir.

Araç Kaportasında Kullanılan Malzemeler Nelerdir?

  • Ultra High Strengt Steel: Ultra Güçlendirilmiş Çelik
  • Extra High Strengt Steel: Ekstra Güçlendirilmiş Çelik
  • Very High Strengt Steel: İyi Güçlendirilmiş Çelik
  • High Strengt Steel: Güçlendirilmiş Çelik
  • Mid Steel: Sıradan Çelik(Preslenerek Form verilmiş)
  • Aluminium: Alüminyum
  • Magnesium: Magnezyum

Kaporta Malzemeleri Nelerdir?

Kaporta üretimlerinde alüminyum, karbon fiber vb. malzemeler kullanılmaktadır. Bu malzemelerin kullanılmasının başta gelen sebebi ise trafikte yaşanabilecek kaza anlarında aracın alacağı ilk hasarın kaporta olmasıdır.

Kaportada Ağır Malzeme Kullanılmama Nedenleri Nelerdir?

Kaportada ağır malzemeler kullanılmamasının sebebi araç performansını olumsuz etkilemesidir.

Önceki yıllarda üretilen araç kaportalarına baktığımızda kaportalarda ağır malzemelerin kullanıldığını görmekteyiz. Kullanılan bu malzemelerin yakıtı hızlı kullandığını ve performansını düşürmesinin dezavantajlarını yeni teknolojilerle avantaja çevrilmiştir.

Ayrıca kaportada ağır malzemelerin kullanılması kaza anında meydana gelen baskı sebebiyle karşı taraftaki aracın hasarlarını da üst düzeylere ulaştırmıştır. Günümüzde kullanılan karbon fiber ise ince ve hafif bir yapıdan oluşmasına rağmen çeliğe nazaran daha sağlam bir yapıdadır. Karbon fiberin bu yapısı sayesinde yaşanabilecek kazalarda, araçların ve içerisinde bulunun kaza mağdurlarının daha hafif hasar görmesine yardımcı olur.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Email